BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Istoria şi personalităţile informaticii

Înaintea dezvoltării propriu zise a informaticii oamenii au încercat dezvoltarea unor maşini de calcul. Primele maşini de calcul erau aparate mecanice, care efectuau calcule analogice. Un plan îndrăzneţ pentru o astfel de maşină a fost cel al inginerului englez Charles Babbage, în anii 1820. Proiectul său pentru o maşină mecanică era însă mult mai complex decât orice alt dispozitiv realizat la acea vreme, şi nu s-au putut realiza piese cu o precizie suficient de mare, şi proiectul său a fost în cele din urmă abandonat. În acea perioadă a fost preluată o tehnologie folosită deja la maşinile muzicale şi la războaiele de ţesut, tehnologia cartelelor perforate, adaptată pentru maşinile de calcul, ca tehnică principală de programare. Tot atunci, au apărut primele maşini de calcul electrice, bazate pe simularea, cu ajutorul elementelor de circuit electric, a proprietăţilor sistemelor în care se efectuau calculele.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, s-au răspândit diverse mărci de calculatoare de birou, cum ar fi Curta sau Friden şi s-a început dezvoltarea primelor calculatoare electronice, cu ajutorul tuburilor electronice.

Bazele calculatoarelor moderne s-au pus, însă, în preajma celui de-al doilea război mondial. Alan Turing a descris în 1936 un model matematic care astăzi îi poartă numele şi care rezumă funcţionarea unei maşini de calcul programabile, iar Claude Shannon a arătat că orice funcţie din algebra booleană poate fi implementată mecanic cu ajutorul unor circuite logice electronice. John von Neumann a descris şi el, pe când lucra la proiectul EDVAC, arhitectura von Neumann, o schemă structurală de bază a calculatoarelor. Aproape toate calculatoarele moderne sunt construite din circuite logice, se bazează pe arhitectura von Neumann şi implementează funcţional modelul maşinii Turing. În timpul celui de-al doilea război mondial, s-au construit calculatoare primitive pentru a calcula traiectoriile balistice şi pentru a decripta comunicaţiile inamicului şi proiectele realizate au fost continuate şi după război. Mai multe calculatoare din această primă generaţie candidează la titlul de „primul calculator modern”, printre care maşina Atanasoff-Berry (primul calculator electronic), calculatorul britanic Colossus (primul calculator electronic programabil), maşinile inginerului german Zuse (prima maşină Turing-completă) şi mainframe-ul ENIAC (primul calculator generic). Primul calculator cu program stocat, funcţionând în sistemul binar, Turing-complet şi construit exclusiv din componente electronice a fost Manchester Small-Scale Experimental Machine, pornit în iunie 1948.

 

Categorii