BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Istoria masinilor de calcul

De mii de ani s-a apelat la diverse invenţii, pentru a face calculele mai simple, începând prin corespondenţa unu-la-unu cu degetele. Primul dispozitiv a fost probabil sub forma beţelor de numărat. Alte dispozitive pentru înregistrarea numerelor folosite în Cornul Abundenţei erau formele de lut, care reprezentau numărul unor lucruri, probabil animale sau produse agricole, ţinute în vase.

Abacul era folosit pentru calcule aritmetice încă din 2400 î.e.n.

Mai multe variante de calculatoare analogice au fost construite în antichitate şi în evul mediu pentrua efectuarea de calcule astronomice. Printre acestea se numără mecanismul Antikythera şi astrolabul din Grecia antică (c. 150–100 î.e.n.), acestea fiind considerate primele calculatoarea analogice mecanice. Alte versiuni vechi de aparate mecanice utilizate pentru calcule au fost planisfera şi invenţiile lui Abū Rayhān al-Bīrūnī (c. 1000 e.n.); equatoriumul şi astrolabul universal, independent de latitudine al lui Abū Ishāq Ibrāhīm al-Zarqālī (c. 1015 e.n.); calculatoarele analogice astronomice ale altor astronomi şi ingineri din lumea arabă medievală; şi turnul cu ceasul astronomic al lui Su Song (c. 1090 e.n.) din timpul dinastiei Song.

„Ceasul din castel”, un ceas astronomic inventat de Al-Jazari în 1206, este considerat a fi primul calculator analogic programabil. El afişa zodiacul, orbitele Lunii şi Soarelui, un arătător în formă de semilună ce se deplasa de-a lungul unei porţi determinând deschiderea automată a uşilor la fiecare oră, şi cinci cântăreţi sculptaţi care cântau când erau loviţi cu o pârghie declanşată de un arbore cu came ataşat unei roţi cu apă. Durata zilei şi a nopţii putea fi reprogramată în fiecare zi pentru a trata schimbarea duratei zilei şi nopţii de-a lungul anului.

Matematicianul şi fizicianul scoţian John Napier a notat că înmulţirea şi împărţirea numerelor se pot efectua prin adăugarea, respectiv prin scăderea logaritmilor acestor numere. La generarea primelor tabele de logaritmi, Napier a avut nevoie să efectueze multe înmulţiri şi în acest punct a proiectat oasele lui Napier, un dispozitiv similar abacului, utilizat pentru înmulţire şi împărţire. Întrucât numerele reale pot fi reprezentate ca distanţe sau intervale pe o dreaptă, în anii 1620 a fost inventată rigla de calcul, pentru a mări semnificativ viteza de efectuare a operaţiilor de înmulţire şi împărţire. Riglele de calcul au fost utilizate de generaţii întregi de ingineri şi de profesionişti în domeniile ştiinţelor exacte, până la inventarea calculatorului de buzunar. Inginerii ce lucrau la programul Apollo, proiectul de a trimite oameni pe lună, au efectuat multe din calculele lor cu ajutorul riglelor de calcul, care aveau o precizie de trei sau patru cifre semnificative.

Omul de ştiinţă german Wilhelm Schickard a construit primul calculator numeric mecanic în 1623. Întrucât calculatorul său folosea tehnici cum ar fi roţile dinţate, dezvoltate iniţial pentru ceasuri, acest calculator a fost denumit „ceas calculator”. A fost utilizat de prietenul lui Schickard, Johannes Kepler, care a revoluţionat astronomia, formulând legile mişcării planetelor. La muzeul Zwinger se păstrează un calculator original al lui Pascal (1640). Au urmat maşinile lui Blaise Pascal (Pascaline, 1642) şi Gottfried Wilhelm von Leibniz (1671). Leibniz a spus odată că „este nedemn de un om excelent să irosească ceasuri întregi trudind ca un sclav efectuând calcule pe care le-ar putea liniştit lăsa în seama altora dacă s-ar folosi maşini”.

În Japonia, Ryoichi Yazu a patentat un calculator mecanic denumit aritmometru Yazu în 1903. Acesta consta dintr-un singur cilindru şi 22 de roţi dinţate, şi folosea sistemele mixte în bază 2 şi 5, bine cunoscute de utilizatorii sorobanului (abacul japonez). Transportul şi sfârşitul calculului se determinau automat. Acesta s-a vândut în peste 200 de exemplare, mai ales către agenţiile guvernamentale cum ar fi Ministerul de Răzoi şi staţiilor experimentale agricole. Yazu a investit profitul într-o fabrică ce urma să producă primul avion cu elice din Japonia, dar proiectul a fost abandonat după ce Yazu a murit la 31 de ani.

 

Categorii